subota, 08 avgust 2015 10:20

Ni kiša ne smeta dobroj predstavi

Rate this item
(0 votes)

U okviru “Barskog ljetopisa”, na Ljetnjoj pozornici Doma kulture odigrana je predstava “Odumiranje međeda”, po tekstu Branka Ćopića u režiji Nemanje Rankovića. I pored uporne kiše koja je padala gotovo čitavim tokom trajanja predstave, glumci Narodnog pozorišta iz Užica izveli su sjajan komad. Iako malobrojna, publika je sa puno entuzijazma, uz oduševljenje i s kišobranima u ruci ispratila ovaj pozorišni komad.Tema ove predstave je uvijek aktuelna - mito i korupcija. Vrijeme je izbora, a u seoskoj krčmi predsjednik mjesne zajednice Lako i njegov poslovođa Dako pokušavaju da okrive medveda za opštinsku kasu koju su sami opustošili. U toku predizborne kampanje sukobljavaju se stare i mlade snage u kojima jasno dominira korumpirana vlast, senzacionalistička štampa, partijski poslušnici, sukob roditelja i djece. Pobjedu na izborima odnose mlade snage, koje su na prvi pogled spremne da promjene stanje u selu, ali se na kraju ipak odlučuju da “za svaki slučaj” zadrže medvjeda.

Predstavu je 1966. godine spremalo Beogradsko pozorište, ali je zbog svog sadržaja zabranjena. Narodno pozorište iz Užica je prvo koje se usudilo da obnovi komad i postavi na scenu pozorišta, čime su pokušali da odaju čast Branku Ćopiću povodom godišnjice smrti.“Ovo je vrlo aktuelna predstava do današnjeg dana. Imao sam tu sreću da igram mnoge tekstove naših pisaca koji su odavno umrli, poput Nušića, Branka Ćopića i, na žalost, moram da kažem da su oni ipak naši savremenici”, kazao je Slobodan Ljubičić, prvak drame Užičkog narodnog pozorišta.

Selektor pozorišnog segmenta Ljetopisa Dragiša Simović istakao je da je ovo pučka priča i da to narod voli da gleda. “Ovo je jedna od boljih predstava na Ljetopisu, a Užičko pozorište je poznato kao jedno od najboljih u Srbiji, tako da mi je zadovoljstvo što su naši gosti”, istakao je Simović za Bar Info.

Glumačku postavu čine Momčilo Murić, Slobodan Ljubičić, Vahudin Prelić, Andrijana Simović, Biljana Zdravković, Svetislav Jelisavčić i Hadži Nemanja Jovanović.

Izvor: BARinfo

Read 947 times Last modified on subota, 08 avgust 2015 10:24

Image Gallery

logo pozorista 250

Trg partizana 12 - 31000 Užice, Srbija

centrala (031) 522-097, 519-966

 

XXVI JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL UŽICE 

od 1-7. novembra 2021.

Sve o njemu i prethodnih 25 festivala pogledajte na:

www.JPF.uzickopozoriste.rs

Pozorište na socijalnim mrežama

Ovog meseca na programu

Utorak 7. decembar u 19:30
PERPLEX
Velika scena Užice

Petak 10. decembar u 19:30
Gostovanje
CRVENA
Produkcija Beo Art
Igraju: Branislav Lečić i Marko Grabež

Velika scena Užice

Subota 11. decembar u 20:00
26. Međunarodni festival malih scena
BOLI KOLO

Istočno Novo Sarajevo

Subota 18. decembar u 19:30
PREMIJERA  plesne predstave
GOLI

Velika scena Užice

Utorak 21. decembar u 19:30
PERPLEX

Velika scena Užice

Četvrtak 23. decembar u 19:30
D PIG

Velika scena Užice