JAPANSKA IKEBANA I KALIGRAFIJA U UŽICU

01 Jun

JAPANSKA AMBASADA U REPUBLICI SRBIJI U SARADNJI SA NARODNIM POZORIŠTEM U UŽICU U SREDU, 1. JUNA 2016. GODINE U 20 ČASOVA ORGANIZUJE DEMONSTRACIJU IKEBANE (JAPANSKE VEŠTINE ARANŽIRANJA CVEĆA) I RADIONICU KALIGRAFIJE (UMETNOST LEPOG PISANJA) NA VELIKOJ SCENI NARODNOG POZORIŠTA U UŽICU (TRG PARTIZANA 12, UŽICE). ULAZ JE SLOBODAN.

 Demonstracije ikebane i kaligrafije izvodi poznati japanski majstor Kihaćiro Nišiura, potomak Nišiura Enđija, osnivača Nišiura-jaki škole keramike. Njegove »Nišiura stil« ceremonije mirisa, demonstracije ikebane, kaligrafije, i drugih umetničkih formi, sa oduševljenjem su u nekoliko poslednjih godina prihvaćene u Srbiji. Kao zemlja sa jasnim prelazima godišnjih doba, Japan obiluje bogatom florom. Svakako da nije dovoljno samo ubrati cvet sa polja. Suština ikebane je u umetničkom raspoređivanju cvetova, gde se koristeći živo cveće i druge materijale iz prirode, teži stvaranju kompozicije koja predstavlja tri elementa – nebo, zemlju i čoveka.

Kaligrafija je osnova orijentalne umetnosti, a ideogrami su jedan od najznačajnijih delova orijentalne kulture. Kako pišete i izražavate ideograme, samo po sebi predstavlja umetnost, dok japanska kaligrafija sa sobom nosi „nečujnu muziku“.

Budimo u vezi

  • Trg partizana 12 - 31000 Užice, Srbija.
  • centrala (031) 522-097, 519-966