utorak, 08 april 2014 06:14

Povodom izložbe Savremena arhitektura Srbije 1968. godine u Narodnom pozorištu u Užicu, u okviru Dana Moderne arhitekture, Užice 2014.

Rate this item
(0 votes)

Govoriti o arhitekturi u Užicu aprila 2014. je više nego potrebno. Događaji u potpunoj suprotnosti sa tradicijom, kulturnom istorijom grada i stavom većine građana kao da postaju deo svakodnevice. Izgleda da se teška vremena, koja smo mislili da smo prebrodili, vraćaju da uzmu svoj danak. Stoga, trud uložen da bi Dani moderne arhitekture u Užicu zaživeli svakim danom dobija sve veći smisao.


U okviru Dana moderne arhitekture u Užicu prikazujemo obnovljenu izložbu Savremena srpska arhitektura koja je održana 1968. u Salonu Muzeja savremene umetnosti u redakciji arhitekte Mihajla Mitrovića a danas priređenu od strane Akademije arhitekture Srbije.
Na izložbi su prikazana arhitektonska dela koja su sagrađena u našoj državi početkom šezdesetih godina 20. veka, ili preciznije, građevine nastale 15 do 20 godina od završetka Drugog svetskog rata, nakon dubokih društvenih promena. Pomenuta izložba je prikazala kako je za pomenutih petnaest godina savremena arhitektura u Srbiji uspela da se, iz negrejanih i opljačkanih učionica škola i fakulteta, podigne do reprezentativnih galerija svetskih metropola i da zajedno sa arhitekturom srednjevekovnih manastira postane znak po kome nas prepoznaju u okeanu svetskih kultura.
Zanimljivo je da danas, posle 46 godina, dela prikazana na ovoj izložbi ponovo imaju snažan društveni smisao. Skoro pola veka kasnije, izgleda kao da se ponovo nalazimo pred istim pitanjima i ponovo tražimo iste odgovore. Arogantno, iz vulgarne lične potrebe, pokušano je brisanje, možda najznačajnijeg, dela naše arhitektonske prošlosti, umesto da nastavimo napred mi smo krenuli nazad. A imamo toliko kuća i gradova sa kojima možemo da se ponosimo potpuno uvereni da smo ravnopravan deo svetske graditeljske baštine, da nismo bili u grupi nemih posmatrača i loših ponavljača već deo malobrojnih stvaralaca.
Mislim da je korisno videti koje su građevine obeležile arhitekturu države polovinom 20. veka i gde se među njima nalazi arhitektura našeg grada. Ili da budem precizniji, svojim očima se treba uveriti koliko je velika arhitektura koja je, hteli mi to ili ne, vaspitala nas i postala deo nas.
Istovremeno, apelujem da se sada, odmah, dok su rane još prihvatljive i izlečive, arhitektura i urbanizam izostave iz političkih bitaka koje se u našoj varoši vode.
Hvala vam što ste odvojili deo svog vremena i došli na ovu arhitektonsku izložbu.
U Užicu, 2. april 2014.
dr Duško Kuzović dipl.ing.arh.

Read 1084 times Last modified on petak, 04 april 2014 06:26

logo pozorista 250

Trg partizana 12 - 31000 Užice, Srbija

centrala (031) 522-097, 519-966

 

XXVI JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL UŽICE 

od 1-7. novembra 2021.

Sve o njemu i prethodnih 25 festivala pogledajte na:

www.JPF.uzickopozoriste.rs

Pozorište na socijalnim mrežama

Ovog meseca na programu

Četvrtak 13. januar u 18:00
TRTICA RAJSKE PTICE

Velika scena Užice


Sreda 26. januar u 18:00
TRTICA RAJSKE PTICE

Velika scena Užice

Petak 28. januar u 19:30
Gostujuća predstava 
U AGONIJI
Beo Art produkcija
Igraju: Branko Cvejić, Marija Vicković, Radovan Vujović
Velika scena Užice