Narodno pozorište Užice - Narodno pozorište Užice - Novosti http://www.uzickopozoriste.rs Tue, 17 Sep 2019 08:33:30 +0200 Joomla! - Open Source Content Management sr-yu Prodaja kompleta karata za 24. JPF http://www.uzickopozoriste.rs/index.php/item/1173-prodaja-kompleta-karata-za-24-jpf http://www.uzickopozoriste.rs/index.php/item/1173-prodaja-kompleta-karata-za-24-jpf Prodaja kompleta karata za 24. JPF

PRODAJA KOMPLETA KARATA ZA 24. JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL “BEZ PREVODA”
Od 5. do 12. novembra 2019. godine

PROMOTIVNI PERIOD od 19. avgusta do 9. septembra
1) 10.500,00 dinara (parter sredina od 1.do 10.reda)
2) 7.500,00 dinara (parter sredina od 11.reda)
3) 5.000,00 dinara (parter strane i balkon)

 

PRETPRODAJA od 10. do 30. septembra
1) 10.500,00 dinara (parter sredina od 1.do 10.reda)
2) 9.000,00 dinara (parter sredina od 11.reda)
3) 6.500,00 dinara (parter strane i balkon)

 

REDOVNA PRODAJA od 1. oktobra
1) 10.500,00 dinara (parter sredina)
2) 8.000,00 dinara (parter strane i balkon)

Cena pojedinačnih karata 1.500,00 dinara
Karte do 10.reda parter/sredina možete kupiti od 19.avgusta po ceni od 10.500,00 gotovinom, čekovima građana i putem administrativne zabrane do 20.decembra 2019.godine.

Napomena: po ceni pretprodaje i redovne prodaje mogućnost kupovine i preko administrativne zabrane ili čekova građana.
Pojedinačne karte se prodaju na dan početka festivala po ceni od 1.500,00 dinara.

 

]]>
gordana.skakavac@uzickopozoriste.rs (Gordana Skakavac) Novosti Mon, 19 Aug 2019 09:14:43 +0200
Gostovanje u Požegi http://www.uzickopozoriste.rs/index.php/item/1172-gostovanje-u-pozegi http://www.uzickopozoriste.rs/index.php/item/1172-gostovanje-u-pozegi Gostovanje u Požegi

U utorak 4. juna u 20 časova, Narodno pozorište Užice gostuje u Požegi sa predstavom "Kako održavati fikus", Ognjena Obradovića, u režiji Juga Đorđevića.

]]>
gordana.skakavac@uzickopozoriste.rs (Gordana Skakavac) Novosti Tue, 04 Jun 2019 10:47:46 +0200
Predstava “Ali grad me je štitio” dobitnik je dve nagrade na Festivalu “ Joakim Vujić" http://www.uzickopozoriste.rs/index.php/item/1169-predstava-ali-grad-me-je-stitio-dobitnik-je-dve-nagrade-na-festivalu-joakim-vujic http://www.uzickopozoriste.rs/index.php/item/1169-predstava-ali-grad-me-je-stitio-dobitnik-je-dve-nagrade-na-festivalu-joakim-vujic Predstava “Ali grad me je štitio” dobitnik je dve nagrade na Festivalu “ Joakim Vujić

Na završenom 55. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić” u Kraljevu, predstava “Ali grad me je štitio”, Narodnog pozorišta Užice, osvojila je sledeće nagrade:
Specijalnu nagradu za kolektivni umetnički čin.
Nagradu za najbolju kostimografiju, koja je pripala Maji Mirković i Biljani Tegeltiji-Bojanić.

]]>
gordana.skakavac@uzickopozoriste.rs (Gordana Skakavac) Novosti Wed, 22 May 2019 10:22:17 +0200
Premijera predstave „Kako život “ http://www.uzickopozoriste.rs/index.php/item/1164-premijera-predstave-kako-zivot http://www.uzickopozoriste.rs/index.php/item/1164-premijera-predstave-kako-zivot Premijera predstave „Kako život “

Predstava „Kako život “, Nine Mitrović, u režiji Slavenka Saletovića, biće premijerno izvedena u utorak 14. maja na velikoj sceni Narodnog pozorišta Užice, sa početkom u 20 časova.
U predstavi igraju: Slobodan Ljubičić, Divna Marić, Momčilo Murić i  Ivana Pavićević Lazić.
Scenografkinja: Marijana Zorzić Petrović
Kostimografkinja: Tatjana Jovanović
Muzika: Aleksandar Miletić

]]>
gordana.skakavac@uzickopozoriste.rs (Gordana Skakavac) Novosti Tue, 14 May 2019 12:12:11 +0200
Gostovanje u Kragujevcu http://www.uzickopozoriste.rs/index.php/item/1163-gostovanje-u-kragujevcu http://www.uzickopozoriste.rs/index.php/item/1163-gostovanje-u-kragujevcu Gostovanje u Kragujevcu

Narodno pozorište Užice gostuje 30. maja u Kragujevcu, sa predstavom "Svedobro", po tekstu Stevana Vraneša, u režiji Nemanje Rankovića, sa početkom u 20 časova.

]]>
gordana.skakavac@uzickopozoriste.rs (Gordana Skakavac) Novosti Thu, 30 May 2019 11:36:11 +0200
Gostovanje u Arilju http://www.uzickopozoriste.rs/index.php/item/1162-gostovanje-u-arilju http://www.uzickopozoriste.rs/index.php/item/1162-gostovanje-u-arilju Gostovanje u Arilju

U četvrtak 23. maja Narodno pozorište Užice gostuje u Arilju, sa predstavom "Kako održavati fikus", Ognjena Obradovića, u režiji Juga Đorđevića, sa početkom u 20 časova.

]]>
gordana.skakavac@uzickopozoriste.rs (Gordana Skakavac) Novosti Thu, 23 May 2019 11:32:43 +0200
Učešće na Festivalu "Joakim Vujić" http://www.uzickopozoriste.rs/index.php/item/1161-ucesce-na-festivalu-joakim-vujic http://www.uzickopozoriste.rs/index.php/item/1161-ucesce-na-festivalu-joakim-vujic Učešće na Festivalu

Narodno pozorište Užice učestvuje na 55. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije "Joakim Vujić" u Kraljevu 20. maja sa predstavom "Ali grad me je štitio", Tanje Šljivar, u režiji Bojana Đorđeva, sa početkom u 20 časova.

]]>
gordana.skakavac@uzickopozoriste.rs (Gordana Skakavac) Novosti Mon, 20 May 2019 11:25:44 +0200
Komedija "Moje bivše, moji bivši" http://www.uzickopozoriste.rs/index.php/item/1159-komedija-moje-bivse-moji-bivsi http://www.uzickopozoriste.rs/index.php/item/1159-komedija-moje-bivse-moji-bivsi Komedija

U petak 5.aprila 2019.godine u 20 h, na velikoj sceni Narodnog pozorišta Užice biće izvedena komedija "MOJE BIVŠE, MOJI BIVŠI", tekst Danijel C.Džekson, režija Sladjana Kilibarda u produkciji Knjaževsko-Srpskog tetra iz Kragujevca.
Teatar iz Kragujevca je ovu prestavu uspešno izvodio na brojnim festivalima komedije i dobitnici su mnoštva nagrada. To je razlog više da i naša cenjena publika uživa u igri članova Kragujevačkog ansambla.

 

Danijel C. DŽekson
"MOJE BIVŠE, MOJI BIVŠI"
Reditelj: Slađana Kilibarda
Premijera: 6. novembar 2012.
Prevodilac: Đorđe Krivokapić
Adaptacija, scenografija i izbor muzike: Slađana Kilibarda
Asistent scenografa: Saša Đorđević
Kostimograf: Jelena Janjatović
Scenski pokret: Nebojša Gromilić
Uloge:
Tom – Miloš Krstović
Ejmi – Isidora Rajković
Saša – Katarina Mitrović
Kalvin – Dušan Stanikić
Alison –Ana Todorović Dialo
Reč reditelja:
MAMA: A zašto ste raskinuli?
TOM: ZBOG BRZOG TEMPA MODERNOG ŽIVOTA!!!!!
Trenutno interplanetarni hit „Somebody That Used To Know“ australijskog pevača Gotjea (i pevačice Kimbre), bio je inicijalna kapisla za „plovidbu“ kroz ovaj naoko jednostavan, ali značenjski i strukturalno veoma usložnjen dramski tekst mladog škotskog dramatičara D.C. Jacksona. Iako označen kao komedija, za mene je kao redatelja pri prvom čitanju imao i snažnu dramsku strukturu, čak pomalo i neke elemente melodrame, tako da sam u radu s glumcima, uz suptilni pristup komici ovog teksta, pokušala da unesem i moje lične stavove o tome na koji način i kako se u današnjem vremenu doživljava LJUBAV, kako žive mladi ljudi vezani za par punktova oko kojih se odvija njihova egzistencija, koliko smo barijerama (koje izgledaju poput stubića u nekom muzeju ili na crvenom tepihu) odvojeni jedni od drugih, kako percipiramo naše roditelje (ili oni nas) i kako tretiramo pitanje vlastitog roditeljstva tj. činjenice da jednog dana (možda) treba da postanemo roditelji, ne samo da bi produžili vrstu, već i obogatili svoje tehnološkim dostignućima i opštim otuđenjem ISPRAŽNJENE ŽIVOTE.
Slađana Kilibarda, režija, adaptacija teksta, scenografija i izbor muzike
Festivali:
Komedija fest, Zvornik (26. maj 2013); Dani komedije, Jagodina (22. mart 2014); Virovitički kazališni susreti VIRKAS, Virovitica (2. mart 2014).
Nagrade:
Knjaževsko-srpski teatar, Kragujevac – Nagrada „Zlatni aplauz“ za najbolju predstavu – Komedija fest, Zvornik.
Slađana Kilibarda – Nagrada za najbolju režiju – Komedija fest, Zvornik.
Slađana Kilibarda – Nagrada za najbolju scenografiju – Komedija fest, Zvornik.
Isidora Rajković – Nagrada za najbolju žensku ulogu – Komedija fest, Zvornik.
Miloš Krstović – Nagrada za najbolju mušku ulogu – Komedija fest, Zvornik.
Knjaževsko-srpski teatar, Kragujevac – Nagrada za najbolju predstavu, Žiri publike – Komedija fest, Zvornik.
Knjaževsko-srpski teatar, Kragujevac – Najbolja predstava, Žiri publike – Virovitički kazališni susreti, Virovitica.
Isidora Rajković – Godišnja nagrada za ulogu Ejmi – Knjaževsko-srpski teatar, Kragujevac.
Kritika:
"MOJE BIVŠE MOJI BIVŠI" – po delu Danijela K. DŽeksona – MOJA ROMANTIČNA ISTORIJA, u prevodu Đorđa Krivokapića i u režiji Slađane Kilibarde – premijera u KNJAŽEVSKO-SRPSKOM TEATARU, Kragujevac – utorak, 6. novembar 2012.
TEŽINA LAKOĆE
Pozorište je pre svega igra i ako se pogode svi uslovi – zanimljiv scenerio, ili dramski tekst, maštovit reditelj i raspoloženi glumci – publika lako ulazi u taj koloplet i sve što se na sceni desi odzvanja višestruko u punom i veselom pozorištu – makar se igrala i tragedija. Nisu sva scenska dela izraz literarno shvaćene filozofije. Pozorište ima tu prednost da može i od sasvim običnih situacija, posredstvom igre i veštine, nadahnuća i sugestije – da napravi novu, pravu filozofiju i poeziju, kakva bi u drugim okolnostima bila nedorasla, čak banalna, groteskna i nepotrebna. Ali pozorište, ta magija dešavanja, neposrednog stvaranja i kontakta – tu je sve moguće. Pa, pogledajte samo Šekspirova dela i njegove priče – koliko tu ima, moglo bi se reći – i površnih zapleta, kao i onih potpuno neverovatnih, ali ako se to sve prikaže sa novim nadahnućem – pozorište pršti od emocija i saznanja. A da ne govorimo o komediji del arte, u kojoj naizgled nema baš nikakve poezije – sve je samo ironija, samo farsa i groteska – a zapravo je vrhunski doživljaj slobode, iako su prisutna mnogobrojna ograničenja u izrazu – maske, tipski likovi i klasični zapleti na nivou viceva, ali tu se rađa i jedna specifična poezija – slikovitosti odnosa i elegancija kretanja glumaca. U svakom slučaju – pozorište koje je u antičkoj Grčkoj nastalo na bahanalijama – svečanostima pića i erotike u slavu boga Bahusa, a ne od oplemenjenih eleusinskih tragedija – nikako nije samo nešto uzvišeno, kao ni život sam.
Komad mladog škotskog autora Danijela K. DŽeksona je baš takav – sav od običnih stvari i od običnih karaktera, koji stupaju u sasvim uobičajene odnose. ALI – kako je to sve napisano, kako se skače iz želje u želju, kako se komentariše, nad čim se besni ili očajava, šta se i kako planira i šta se kako postiže u osvajanju nekog sitnog cilja – e, to je već prava vesela umetnost pozorišta kao takvog. Znači – smicalice, vicevi, prevare, laži, podjarmljivanje partnera, izmišljanje stvarnosti… sve je to svakodnevni svet običnog čoveka, ali prikazan tako na jednom mestu, u toj količini bleskastih izvitoperenja – sve dobija jednu značajnu težinu lakoće, a svakodnevica postaje predmet začudne analize i specifičnog uživanja. Uživa se u lakokriloj rečenici likova, uživa se u skokovitim ređanjima scena, uživa se u preokretima, uživa se u prepoznavanju svakodnevnih situacija i uživa se u dramaturgiji modernih skraćenja komunikacije. Pisac ubacuje i komentare likova u repliku i ti komentari daju posebnu boju svakoj sceni i dijalogu. Naravno – svi komentari su tako iskreno drastični, da u kontekstu tobože finog, malograđanskog razgovora – daju neodoljiv materijal za groteskni smeh.
Nažalost, u predstavi Slađane Kilibarde, nekako nije bilo baš mnogo smeha u scenama koje su – vidi se, pravljene da budu smešne. Nije bilo tih jasnih rediteljskih ŠLUSEVA, da tako kažem – scene i dijalozi nisu imali jasnu poentu, gde bi se, skoro sasvim spremna za smeh, publika iskreno otkravila i grohotom zasmejala. Ili su likovi i glumci pretrčavali preko jasne poente, kao kad se vic ispriča nevešto, pa nema smeha slušalaca, ili su pripreme za smešni kraj – bile preduge i elaboriran je ceo materijal – psihološki i etički, previše docirano, da smeh nema svoju svrhu… Priče o propalim ljubavima među zaposlenima u istoj firmi, ili u komšiluku, koje priča pisac, nisu predmet njegovog naknadnog moralisanja, nego su okvir drastične ironije, koja tek via negativa – treba da proizvede razmišljanje o takvom tipu odnosa – o otuđenju i o borbi protiv uobičajenog i tipskog otuđenja. Sastanci i rastanci ljubavnih parova i njihovih sličnih, u raznim varijantama paralelnih karaktera, do grotesknih obrta, ostvareni i neostvareni, ili upropašteni ljubavni i seksualni sastanci… sve je to puno skoro slep-stik gegova, koji bi trebalo da izazivaju salve smeha, kojih nažalost – na sceni u ovoj predstavi nije bilo.
A glumci – njih samo petoro koji igraju tridesetak likova – Miloš Krstović, Isidora Rajković, Katarina Mitrović, Nađa Maršićević i Dušan Stanikić – igrali su iz sve snage i bili prisutni potpuno, u svakoj sekvenci i obrtu likova. Govorili su odlično taj duhiviti tekst i razigravali scene kao pravi majstori komedije del arte – ali se barijera koja je stvorena ispred scene, nije probijala – vicevi su pogađali u prazno. Verujem da je glumcima taj gluhi ne-odjek komične akcije, najteže padao. Na kraju je i sentimentalistički, umesto surovog obrta u razrešenju glavnog ljubavnog odnosa – žena koja pođe na abortus, kao na poslednje ponižavajuće rešenje svojih zabluda o ljubavi – vrati se sa bebom – što bi trebalo da bude izraz PROTESTA protiv abortusa kao čina!… Niti je to pisac tako napisao, niti je to bilo pripremljeno u igri – koja bi mogla biti primljena – da je rad na žanru bio pažljiviji – sasvim jasno – protest via negativa – kroz sarkazam o otuđenju, a ne kao lament nad samoćom.
Nadajmo se da će uz minimalnu korekciju – ova predstava opravdati svoj cilj – nastavak pažljivog rada umetničkog direktora Nebojše Bradića na specifičnom repertoarskom približavanju što većeg broja publike zanimljivom pozorištu. Biće bolje!
Goran Cvetković, Radio Beograd 2 – četvrtak, 8. novembar 2012.

 

]]>
gordana.skakavac@uzickopozoriste.rs (Gordana Skakavac) Novosti Fri, 05 Apr 2019 15:40:04 +0200
Učešće na Festivalu bh. drame Zenica http://www.uzickopozoriste.rs/index.php/item/1158-ucesce-na-festivalu-bh-drame-zenica http://www.uzickopozoriste.rs/index.php/item/1158-ucesce-na-festivalu-bh-drame-zenica Učešće na Festivalu bh. drame Zenica

Narodno pozorište Užice učestvuje na 18. Festivalu bh. drame u Zenici 25. aprila u 20 časova, sa predstavom "Ali grad me je štitio", Tanje Šljivar, u režiji Bojana Đorđeva.

]]>
gordana.skakavac@uzickopozoriste.rs (Gordana Skakavac) Novosti Thu, 25 Apr 2019 11:28:41 +0200
Gostovanje u Sjenici http://www.uzickopozoriste.rs/index.php/item/1157-gostovanje-u-sjenici http://www.uzickopozoriste.rs/index.php/item/1157-gostovanje-u-sjenici Gostovanje u Sjenici

U ponedeljak 8. aprila Narodno pozorište Užice gostuje u Sjenici, sa predstavom "Kako održavati fikus", Ognjena Obradovića, u režiji Juga Đorđevića, sa početkom u 20 časova.

]]>
gordana.skakavac@uzickopozoriste.rs (Gordana Skakavac) Novosti Mon, 08 Apr 2019 11:22:53 +0200