utorak, 05 decembar 2017 10:12

Pozorišna kritika - Odlazak popečitelja

Rate this item
(0 votes)

Dragana Bošković 
Milovan Vitezović, "Serbio, zemljo roda moga (Sterijin put u Srbe)". NP Užice

JOVAN Sterija Popović je u Srbiji, kao ministar prosvete, proveo devet godina i osnovao sve važne kulturne institucije - Akademiju nauka, Čitalište, Narodni muzej... Jovan Sterijin Popović je završio život u rodnom Vršcu, ojađen i demoralisan.

Predstava sa podnaslovom "Sterijin put u Srbe", u režiji mladog reditelja Bogdana Jankovića, slika je Sterijine golgote u večitim previranjima srpskih dinastija, o procepu između politike i prosvete (kulture), koji je nepremostiv. Veliki kvalitet ove predstave Narodnog pozorišta iz Užica je da je dokumentarna, a da, uprkos ozbiljnoj temi i svojoj svedenosti - nije monotona. Naime, baveći se poznatim karakterima: Knez Mihailo Obrenović (Dušan Radojičić), knez Aleksandar Karađorđević - Hadži Nemanja Jovanović), Milovan Spasić - (Branislav Ljubičić), Toma Vučić Perišić (Igor Borojević), Katarina Ivanović (Tanja Jovanović) i Vuk Karadžić (Slobodan Ljubičić), reditelj je, uz veliku pomoć nadahnutih aktera, postigao dramsku napetost, koja se stvorila u asocijaciji na istinu da "što ga više menjaš, sve više ostaje isto"!

Pročitajte još - POZORIŠNA KRITIKA: Urnebesna tragedija ili kako bismo je danas čitali

Vahidin Prelić, kao Jovan Sterijin Popović, bio je tačan i jezički, i psihološki. Kroz njegovog Steriju, s pravom zbunjenog u političko istorijskim igricama, gde ne zna ko i sa koje strane utiče, čvrsto se drži realističko uporište predstave, uprkos pomeranju ka epskom teatru, u izvrsnim songovima (kompozitor Miroljub Aranđelović Rasinski). Ova mala "brehtijanska" nota uspostavila je koronu večnog trajanja pojava, koje i danas muče Srbiju (politička mutljavina, na štetu nacionalnog ponosa), i dala nužnu umetničku metaforu tekstu, koji je precizan, ali u samom dijalogu scenski nužno statičan.
Scena Marijane Zorzić Petrović je, kao uvek, svojom vertikalom dala neki čudan "gornji rakurs" zbivanju, dajući mu neophodnu dinamiku u razmeni sukobljenih mišljenja. Scenski pokret Ivice Klemenca je tu takođe bio delotvoran.

U okvirima svog scenskog zadatka, koji je reditelj precizno i promišljeno postavio, vrlo zanimljiv je bio Igor Borojević (i lik koji tumači je žovijalan), Tanja Jovanović je slikarku i učenu ženu nadahnula unutrašnjom lepotom i duhom, a Slobodan Ljubičić je, odličnom dikcijom i sa pokrićem branio uvek na proveri Vukove stavove.

"Serbio, zemljo roda moga" nije bila "predstava predavanje", a imala je i pozorišno, i istorijsko pravo da to bude. Ona je, zahvaljujući misiji, koju ima Milovan Vitezović, koji brani od zaborava i pojednostavljivanja događaje i likove iz srpske istorije, koji nisu uvek bili u pravu i zahvaljujući rediteljskoj inventivnosti Bogdana Jankovića, uz pomoć raspoloženih saradnika užičkog teatra, bila uzbudljiv umetnički čin, koji je svojom slojevitošću pokrenuo ponovo crne misli o istini, kako prolaze (prosvetiteljski, kulturni) proroci u Srbiji.

Izvor : Novosti.rs

Read 1435 times Last modified on utorak, 05 decembar 2017 10:17

logo pozorista 250

Trg partizana 12 - 31000 Užice, Srbija

centrala (031) 522-097, 519-966

 

XXVIII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL UŽICE 

od 1-7. novembra 2023.

Sve o njemu i prethodnim festivalima pogledajte na:

www.JPF.uzickopozoriste.rs

Pozorište na socijalnim mrežama

Ovog meseca na programu

 

Ponedeljak 4.mart u 20:00 č
Gostovanje
LEPA BRENA PROJEKT
Igraju: Vladimir Aleksić,Jovana Belović,Jasna Đuričić,Jelena Ilić i Anđela Jovanović
Velika scena
UŽICE

Sreda 6.mart u 20:00 č
VALPURGIJSKA NOĆ
Velimir Lukić
Snežana Trišić
Velika scena
UŽICE

Četvrtak
7.mart u 18:00 č
PALČICA
Po motivima bajke
Nemanja Ranković
Mala scena
UŽICE

Ponedeljak 11.mart u 20:00 č
VALPURGIJSKA NOĆ
Velimir Lukić
Snežana Trišić
Velika scena
UŽICE

Četvrtak 14.mart u 20:00 č
R.U.R.
ROSUMOVI
UNIVERZALNI ROBOTI
Karel Čapek
Dragana Varagić
Velika scena
UŽICE

Petak 15.mart u 18:00 č
DUGONJA,TRBONJA I VIDONJA
Spasoje Ž.Milovanović
Po motivima bajke
Nemanja Ranković
Mala scena
UŽICE

Sreda 27.mart u 20 č
PREMIJERA
PUTUJUĆE POZORIŠTE ŠOPALOVIĆ
Ljubomir Simović
Milan Nešković
Velika scena
UŽICE

Četvrtak
28.mart u 20:00 č
PRVA REPRIZA
PUTUJUĆE POZORIŠTE ŠOPALOVIĆ
Ljubomir Simović
Milan Nešković
Velika scena
UŽICE